A december to remember

De herfst heeft zijn intrede gedaan en we genieten van de kleurenpracht in de natuur.

De schoolvakanties vastzetten is vaak het eerste wat je doet bij aanvang van een nieuw schooljaar.
Mijn tijd met schoolgaande kinderen ligt alweer enkele jaren achter me. Ik betrap me er dus regelmatig op dat het dan ineens herfstvakantie is of dat de krokus- of zomervakantie in een bepaalde regio al is ingegaan.

Het voordeel van geen rekening meer hoeven houden aan schoolvakanties is, dat het buiten deze periode een stuk interessanter is om erop uit te gaan. Geen wachttijden meer bij skiliften en geen overvolle restaurants. Het scheelt enorm in de drukte én in de prijs!

Zo lunchte ik op de wintersport in Italië vaak bij een gezellig hutje, favoriet door het zonnige terras en de verrukkelijke pizza’s. Zo’n pizza waar nauwelijks iets opzit maar waar je bij elke hap de smaak van Italië proeft.

Na weer eens heerlijk van zo’n pizza te hebben genoten, dacht ik dat de rekening niet klopte. Ik bestelde vaak hetzelfde, want vervelen doet zoiets lekkers niet. Wat bleek, die dag was het hoogseizoentarief ingegaan. Dan gelden er ineens andere prijzen. Voor de horeca, recreatie- en evenementensector is dat heel normaal.

Uit eten in december is ook altijd drukker. In deze maand wordt er op de een of andere manier van alles aan tafel gevierd. Is het je wel eens opgevallen dat de menukaart van restaurants deze maand anders is? Er worden hele andere gerechten en menu’s aangeboden. Niet omdat het winter is, maar omdat de kalender december en kerst aangeeft.

Voor de beautybranche komt het hoogseizoen er ook aan. De maand december is voor ons de drukste maand en maakt de ‘kerstomzet’ het jaar extra goed. Met recht een periode waar we naar toe leven, maar wat ook een aanslag is op je agenda en dus op je conditie en privéleven. De meeste mensen boeken nog een behandeling in december en je wilt niemand teleurstellen.

Wat zijn jouw plannen in december? Pas je deze maand ook je ‘menukaart’ aan? Waarom zou jij in de aller drukste maand nog ‘gewone’ behandelingen boeken? Het is bij ons ook hoogseizoen! Maak dus ook een kerst- of decemberaanbod met bijvoorbeeld drie verschillende opties. Vanaf half november is het dan alleen mogelijk om een keuze te maken uit een van deze behandelingen.

Leef je eens lekker uit met behandelingen die jou niet meer tijd kosten, maar wel meer opleveren. Je kunt aan de behandeling ook nog een bijzonder product voor thuis standaard toevoegen. December is ook de uitgelezen maand om je tarief te verhogen in plaats van per 1 januari.

Mijn, dan wel echte, kerstboom ziet er ondanks dezelfde versiering toch elk jaar anders uit. Hier verheugen we ons altijd weer op. Denk aan de foto’s van opgetuigde bomen op social media. Zo gaan jij én je klanten ook verheugd uitzien naar jouw ‘kerstbehandelingen’. Maak er iets bijzonders van zodat niet alleen jouw klant, maar ook jij stralend aan het kerstdiner zit.


Aletta de Rooij,
Businessinspirator &
Saloncoach Partners
in Crème