Boven het maaiveld

Wanneer ik naar mijn klassenfoto’s kijk valt het me op dat ik achteraan sta. Al vanaf de kleuterklas. Als een van de langsten van de klas is de achterste rij je plaats.

Een van de eigenschappen van succesvolle ondernemers is uitsteken boven de middelmaat. Dingen ondernemen die anderen niet doen, anders handelen dan de massa. Bij het bedenken van plannen je intuïtie volgen en wanneer dit goed voelt het uitvoeren. Je hoofd boven het maaiveld uitsteken is doodeng en remt vele ondernemers. Want wat als het mislukt, wat als je faalt?

Er is geen tijd om na te denken. Voor schoonheidsspecialistes geldt een verbod om te werken hoor ik de premier verkondigen op de zaterdagavond voor onze drukke kerstweek. Vanaf dat moment laat het me niet meer los. Wanneer ik onrecht voel komt er een enorme kracht naar boven. Niets doen en gezapig toekijken lost niets op.

Toeval bestaat niet. Precies enkele weken eerder leer ik een dame kennen die alles van weet wat met de Wkkgz te maken heeft. Tot ‘s-avonds laat bellen en appen we en ‘s-morgens om zeven uur besluiten we een Zoom in te lassen. Onze hartslag is enorm hoog, echter we voelen de passie. Dit is opkomen voor onze doelgroep en niets doen is geen optie.

Het hele gebeuren schopt onze oorspronkelijke planning in de war. Aan de ene kant wordt er geprobeerd ons van het denkbeeldige podium te trekken en langs de andere kant krijgen we waardering uit hoeken waar ik het niet van verwacht. Niets weerhoudt ons en het beloofde document met checklist kunnen we enkele dagen later verspreiden.

Niets houdt ons tegen, zelfs niet als onze kop eraf zou gaan, dat we zouden falen. We geloven erin en zijn hierin 100% transparant. Die energie is voelbaar. Dat drijft ons om het beste resultaat neer te zetten en de race tegen de klok te trotseren.

Je passie volgen, gewoon doen wat je hart zegt is wat ik jou ook wil meegeven. Want ik ben ervan overtuigd dat je al met je hoofd boven het maaiveld uitsteekt. Dat er iets is waar je enorm goed in bent, en waar je eigenlijk heel trots op bent, maar helemaal niet laat zien. Je vindt het doodeng en wuift het weg. Een gemiste kans, want als je het zichtbaar maakt, help je er ten eerste meer mensen mee en ten tweede levert het je meer business op.

Als jij niet wil opvallen, val je ook niet op bij een potentiele klant. Laten we van 2022 het jaar van de zichtbaarheid maken. Het jaar waar je laat zien waar jouw hart en expertise samenkomen. Je mag gezien worden met wat voor jou eigenlijk heel gewoon is, de zogenaamde zone of genius. Je helpt jezelf én een ander.

Ik blader verder door het fotoalbum. Hé, sinds de bovenbouw zie ik mezelf op een nieuwe plek. Ik heb zelf kunnen kiezen. Lachend kijk ik in de camera, ik zit vooraan!


Aletta de Rooij,
Businessinspirator &
Saloncoach Partners
in Crème