De naakte waarheid

Figuurlijk met blote billen is al wel een dingetje. Maar jezelf blootgeven, dat is pas andere koek.

Naar de sauna is voor velen al een enorme stap. Het mooie is dat wanneer je je aan het bloot zijn overgeeft het anders is dan verwacht. Wanneer je niet meer omhult wordt door kleding en make-up geef je jezelf bloot. Het is een stap, soms een hele lastige. Maar bloot met anderen verbroedert, de schaamte is snel voorbij. Er ontstaat een sfeer van vertrouwen.

Eigenlijk zijn we allemaal gelijk. Niemand is perfect, niemand is ook imperfect.
Zo is het dus ook met jezelf blootgeven. Wat men van je ziet is de buitenkant. Maar wat is de binnenkant? Welk verhaal draagt iemand met zich mee? En wat gebeurt er wanneer je dit deelt?

Door open naar elkaar te zijn ontstaat er verbinding. Door een stukje van jezelf te geven ontstaat er vertrouwen, de kracht van kwetsbaarheid. Bang voor afwijzing, niet goed genoeg zijn is waar men angst voor heeft. Maar wanneer je je openstelt ervaar je juist verbinding.

De klanten in onze stoel lijken er niet zo’n moeite mee te hebben. Met de ogen dicht babbelen ze er lustig op los.
Maar hoe zit het met jou als ondernemer? Jezelf blootgeven is iets anders dan de vuile was buiten hangen of zielig zijn. Jezelf kwetsbaar opstellen is niet vanuit een slachtofferrol, maar vanuit authentieke kracht.

Je bent ook maar een mens roepen we snel. Zo is het precies. Net als in de sauna. Schaamte is vaak wat ons tegenhoudt. Maar schaamte is een gevoel wat je zelf veroordeelt. Stel jezelf dus transparant op. Je klanten zijn ook mensen, de band met hen zal groeien. We willen ook hierin perfect zijn. Maar onthoud, fouten maken mág! Het maakt je menselijk.

Deze week gaf ik een zeer persoonlijke presentatie. Ik deelde mijn verhaal. Ging met de billen bloot toen ik vertelde hoe ik in twee maanden tijd zowel mijn huwelijk als mijn bedrijf verloor. Hoe ik met lege handen stond en radeloos was. Dat het leven mij niet meer zoveel kon schelen, maar als moeder van twee kanjers toch de knop wist om te zetten. Ik deelde hoe ik bewust de keuze heb kunnen maken voor het geluk en een nieuwe onderneming wist te creëren.

Mijn passie voor ondernemen en het vak van beauty was goed voor de nieuwe visie: Business in Beauty. Ik kijk terug op zes roerige jaren in mijn leven, die ik nooit had willen missen. Het heeft me gemaakt wie ik nu ben en waar ik anderen mee inspireer. Daar ben ik trots op.

Als ik slechts één persoon met mijn verhaal kon inspireren, was mijn missie geslaagd. Het vergde moed en doorzettingsvermogen om mij zo kwetsbaar op te stellen, maar wat ben ik dankbaar. Het publiek was geraakt. De reacties op mijn naakte waarheid voelden als een warme deken. Hoe moeilijk, lastig en kwetsbaar het soms ook lijkt, het is het waard en dat gun ik iedereen.


Aletta de Rooij,
Businessinspirator &
Saloncoach Partners
in Crème