Laatste lootjes

December, de laatste lootjes van het jaar. Voor beautyspecialisten sinds jaar en dag de drukste periode. Vanaf half november zorgen we er met veel liefde voor dat onze klanten met een mooie huid stralend aan het kerstdiner zitten. Er worden prachtig ingepakte cadeau’s aangeboden om dierbaren mee te verrassen met Sint en Kerst. Dit alles maakt dat we deze laatste weken van het jaar de grootste omzetpiek ervaren.

Als kind keek ik altijd enorm uit naar december. Vanaf half november wanneer de Sint zijn intrede deed was het een feestje. Ik was zo’n kind dat heilig geloofde en wist zeker dat ik ‘s-nachts het paard op het dak hoorde.

Vol verwachting het Sinterklaasverhaal volgen op televisie en op pakjesavond in spanning kijken of het goed afliep, of er die avond wel cadeautjes bezorgd konden worden. Dit was iets waar je als kind naar uitkeek. Ik herinner me nog precies het gevoel toen ik hoorde dat Sinterklaas niet bestond. Ik was in shock en kon het niet bevatten. Het Sinterklaasfeest kreeg een andere draai. Lootjes trekken, surprises maken… best leuk maar de lol was eraf.

Het is 2020. Wederom klopt vol verwachting mijn hart en nestelen we ons met zijn allen voor de tv. Nu niet voor het Sinterklaasverhaal maar voor de persconferenties. Loopt het goed af? Als kind vond ik het spannend, terwijl mijn ouders beter wisten. Nu vind ik het als mens en ondernemer spannend en weet niemand hoe het verhaal afloopt, wie de roe krijgt en wie de gard.
Het lijkt weer op lootjes trekken, alleen de surprise is deze keer niet de verrassing waar we van dromen. De laatste lootjes van dit jaar voelen plots heel anders en we kunnen niemand de Zwarte Piet toespelen. We zitten met de hele wereld in dezelfde storm. Stormen hebben een naam en deze heet Corona.

Het lot heeft bepaald dat dit virus genadig om zich heen slaat. Wind kunnen we niet beïnvloeden, een virus in zekere mate wél. Een enorm beroep wordt er gedaan op onze verantwoording hoe hier mee om te gaan. We leven in een tijd van niet besmet willen worden, anderen niet besmetten en ondertussen onze zakelijke ballen in de lucht houden. Of we ons beroep mogen blijven uitoefenen hangt af van het aantal besmettingen en de komst van een vaccin.

Voor de horeca en beautybranche is dit de drukste tijd van het jaar. Het lot is ons niet gunstig gezind, al was het alleen al om het aantal afzeggingen in verband met klachten. We zijn hier niet zomaar vanaf. En hoewel het voelt of we aan ons lot zijn overgelaten ervaren we steun van leveranciers, vakbladen en van ons als businesscoaches. We zullen het heft in eigen hand moeten nemen, anticiperen op het nieuwe nu.

Met buikpijn en spanning zet ik de televisie aan. Was het maar zoals vroeger. Wanneer je bang was van Sinterklaas werd het vanzelf weer januari of hoorde je ergens gonzen dat Sinterklaas niet bestaat. Vol verwachting klopt mijn hart naar de dag waarop we kunnen zeggen; Corona bestaat niet meer.


Aletta de Rooij,
Businessinspirator &
Saloncoach Partners
in Crème