Oma’s oliebollen

De oliebol met poedersuiker ziet er verleidelijk uit. Enthousiast neem ik een grote hap, waar ik meteen spijt van heb. Ik probeer te slikken, maar de droge hap blijft in mijn keel hangen. Ik kuch in mijn servetje en de rest van de hap oliebol rolt er in dezelfde vaart achteraan.

Ik geef toe, ik ben verpest. Mijn moeder bakt gewoon de lekkerste oliebollen. Ze zijn wat kleiner en ik werk er met gemak tien achter elkaar weg. Bij de koffie, maar ook als ontbijt gaan ze er goed in. Voor mij is ergens anders oliebollen eten letterlijk hele andere koek.

Ik ben al een keer aan de slag gegaan met het recept van ‘Oma’s Oliebollen’. Wekenlang rook mijn garage naar frituurvet en plakte heel mijn keuken. Maar de oliebollen smaakten absoluut niet zoals die van mijn moeder. Hoe kan het dat de uitkomst anders is wanneer ik het recept nauwkeurig opvolg?

Dit is vergelijkbaar in onze branche. Wanneer tien specialistes werken met een bepaald merk kan het goed zijn dat er eentje een wachtlijst heeft en de ander een agenda met gaten. De ene specialist verkoopt complete sets met topbehandelingen, de ander slechts enkele producten en grotendeels basisbehandelingen. Je kunt je voorstellen dat de omzet er in beide gevallen heel anders uitziet.

Geen behandeling is vergelijkbaar, ook geen oliebol smaakt hetzelfde. Mijn moeder heeft een speciaal recept bedacht, maar dat is niet het enige. Ze bakt kilo’s oliebollen! Je mag er zoveel komen eten als je wilt en ze brengt ze ook nog langs bij de buren. Maakt dat een verschil denk je? Nou, niet in de smaak van de oliebol, maar voor deze mensen wel in de beleving. Elk jaar brengen ze de afgewassen schaal weer terug en verheugen zich op de volgende keer.

Het is dus het speciale recept, de passie en de beleving wat de smaak bepaalt. Iedereen weet, voor de lekkerste oliebollen ga je naar oma Mary. Maar welk recept heb jij voor jouw salon dat men automatisch jouw naam noemt bij een bepaald probleem? Waar sta jij om bekend?

Dit is essentieel in een tijd als nu van hoge inflatie. Voor de oliebollen zal het gas urenlang aanstaan. Mijn moeder zal er echter geen euro voor vragen. Maar zij heeft geen business en jij wel. Jouw prijzen zijn wellicht al een keer aangepast dit jaar en anders zeker per 1 januari. Vele klanten denken nu een keer extra na over elke euro die wordt uitgegeven. Wanneer jij een bijzonder recept hebt zullen ze gemakkelijker weer de afspraak maken en de bijpassende producten aanschaffen.

Wat de oliebollen betreft denk ik dat het familierecept een generatie overslaat. Mijn dochter is een betere bakker. Ik kan er het geduld niet voor opbrengen en dat komt het resultaat niet ten goede. Ik heb andere talenten. Ik ga je dus geen oliebollen leren bakken, maar heb wel het recept voor de juiste boodschap die jouw salon laat groeien, zelfs nu. Vanuit je hart, op jouw unieke manier.

Gelukkig nieuwjaar!


Aletta de Rooij,
Businessinspirator &
Saloncoach Partners
in Crème