Zomaar een avond in juli. Geen weer om buiten te zitten. Met een kop thee en laptop installeer ik me op de bank. De kat kruipt behaaglijk naast me en volgt mijn bewegingen op het toetsenbord met aandacht. Ik heb zin om te kopen, dus open Facebook. Belangstellend scroll ik langs alle aanbiedingen die voorbij komen. Geïnteresseerd surf ik van Facebook naar de websites die me worden voorgeschoteld en weer terug, want uiteraard wil ik niets missen. Dolgelukkig heb ik een half uur later een faceliftbehandeling, anti-rimpelcrème, gellac en permanente eyeliner kunnen inboeken.

Ben je al afgehaakt? Of denk je dat ik nog in sprookjes geloof? Dit verhaal is natuurlijk verre van de realiteit en dat is waarom ik het schrijf. Waarom komen er zoveel berichten voorbij van bedrijven, hopend op een klant, hopend dat de volgers geïnteresseerd raken in hun aanbod. En hiertussen staan, zeker op mijn tijdlijn, vele beautysalons waar ik dit zie gebeuren.

NIEMAND GAAT OP SOCIAL MEDIA OM TE KOPEN! En toch wordt er gekocht. En flink ook.
Ik durf te zeggen dat mijn grootste bereik met Partners in Crème uit Facebook is gekomen. Echter, als ik was gaan verkopen denk ik niet dat dit gelukt zou zijn. Wellicht vind je het een uitdaging om alle posts eens terug te lezen en zul je ontdekken dat verwijzing naar een aanbod in mijn organische posts niet meer dan 10% zal zijn.

Ik snap heel goed dat Facebook het beleid heeft veranderd. Hoe irritant zijn al die verkoopberichten? Het nieuwe algoritme is voor mijn zakelijke pagina een cadeau. Het bereik is nog nooit zo hoog geweest. Ik volg nog steeds mijn ingeslagen koers en pagina’s die voornamelijk strooien met aanbod worden minder en minder getoond. Je moet als bedrijf gewoon betalen voor adverteren.

Ik ben geen social media expert en toch neem ik dit aspect mee in de coaching. Ik ga je bijna verbieden om te verkopen op social media. En je zult zien dat het dan plots een stuk leuker wordt. Ik weet het, het is anders denken. Er moet een knop letterlijk en figuurlijk om. Maar je volgers zullen je dankbaar zijn. Ze gaan je leren kennen, als mens, als ondernemer, als vakvrouw en je bericht misschien wel delen. Want ja, wanneer deel je iets? Als het interessant is. Als je waarde biedt. Als je inspireert. Dan gaat het rollen. En voor je het weet, drukt er ineens iemand op de koopknop. Zomaar, zonder dat je het gevraagd hebt. En is ook voor jou de mond-tot-mondreclame een feit, online en offline.

Liefs, Aletta