
#1 SPF in vliegtuig
De vakanties staan voor de deur, wellicht dat je zelf gaat en anders zeker een aantal van jouw klanten. We kunnen weer lekker vliegen, dus een tip voor in het vliegtuig.
Wist je dat je in het vliegtuig ook een SPF kunt adviseren? Op de plaatsen bij het raam loop je meer zonneschade op dan je denkt. Want hoewel ramen UVB blokkeren, komt UVA er gewoon doorheen en richt het schade aan in de diepere huidlagen. We zijn ook nog eens op grotere hoogte, dat zeggen ze in de bergen namelijk ook altijd.
Naast iets om te hydrateren (daar komt ook nog een tip over) ook een klein tubetje zonnecrème mee aan boord!
Een ‘weer eens iets anders advies’ voor je klant dus.

#2 Arrangementen
Vandaag een tip die je voor de vakantie kunt inzetten én voor Moederdag.
De consument van tegenwoordig wil namelijk graag méér en zelf niet te veel hoeven nadenken. Arrangementen zijn dus populair.
Heb je meerdere cabines dan is het een idee om een arrangement voor twee aan te bieden. Leuk voor moeders en dochters, zussen, vriendinnen of collega’s. Dit arrangement kun je aanpassen aan je eigen visie van de salon maar je kunt het nog verder uitbreiden.
Creëer er een uitgebreid Moederdag of Holiday Arrangement van in samenwerking met de plaatselijke horeca. Voor of na de behandeling staat er dan een lunch of high tea klaar bij het desbetreffende restaurant. Je rekent voor de behandeling dan bijvoorbeeld € 20 per persoon extra en er kan dan een lunch en drankje naar keuze van de (wellicht speciale) kaart worden besteld.
Win-win situatie voor de klant, voor jou en het restaurant, waar dit leuke aanbod ook gepresenteerd kan worden op de menukaart bijvoorbeeld.
Ga jij het organiseren? Laat me weten en wie weet boek ik bij jou met mijn dochter!
Ik kan me er al helemaal op verheugen.

#3 Last minute
Een last minute scoren naar de zon is heerlijk. Maar als de klant dan ook ineens nog snel een behandeling wil, laat de agenda dat niet altijd toe. Bereid de klant dus al vroeg voor op de zomerperiode.
Stel bij de behandelingen een ‘Summer-Upgrade’ of ‘Prepare for Summer- kuur’ voor. Wat zou je allemaal extra kunnen doen ter voorbereiding op de vakantieperiode? Denk aan harsen, waxen, wimpers verven, wenkbrauwen waar je geen omkijken meer naar hebt en de huid voorbereiden op de zon passend bij jouw aanbod.
Maak dit visueel in je salon. Dat kan variëren van een bordje met je aanbod tot een display met zomerattributen. Uiteraard horen hier speciale producten bij. Zet een beautycase neer met de must-haves die jij zelf meeneemt op vakantie. Dat vindt iedereen altijd leuk om te zien, maar begin er ook over. Vertel erbij waaróm dit jouw favorieten zijn. Gegarandeerd succes dat de klant dit ook meeneemt.
#4 Komkommertijd
Het is even passen en meten wanneer jijzelf én je klanten op vakantie gaan. Dan heb je te maken met pieken voor- en na je vakantie. Plan nu alvast door met je klant. De schoolvakantie is zes weken, maar niet iedereen gaat in die periode en ook al niet de volle zes weken. Mocht je dat dus nog niet doen, maak dan ten minste twee of drie afspraken vooruit, tot na de vakantie.
Of de zomerperiode voor jou komkommertijd is of niet hangt naast de planning ook samen met de ideale klant. Wanneer de ideale klant een bepaald doel nastreeft, zal ze het uit het hoofd laten om in de vakantie een behandeling over te slaan. Je streeft samen naar een resultaat of wilt dit behouden. Een groot gat tussen de behandelingen komt de investering die al gedaan is niet ten goede. Dat is zonde.
Nog een probleem in de zomer, bij een hittegolf, of een prachtige stranddag; de last-minute afzeggers of no-shows. Ook dit probleem voorkom je zo goed als met het hebben van ideale klanten. Naast het resultaat heb je met de ideale klant ook meer binding, wat afbellen voorkomt.
Hoe is het dus gesteld met jouw klantenbestand? Heb je wel eens gekeken wie er echt elke zes weken komt voor een betere behandeling en ook nog eens minimaal vijf producten gebruikt? Dit zijn producten als een cleanser, tonic, dagcrème, nachtcrème en spf of serum.

#5 Vakantieverpakkingen
Kun jij je voorstellen dat je vroeger met je beautycase aan boord van een vliegtuig mocht? Dat was echt ideaal. Wanneer je dan wat nodig had, had je dat gewoon voor handen.
De tijden zijn veranderd. Mijn beautycase doet nu dienst als medicijnkistje ergens onder in een kast. In de cabine van een vliegtuig mag er nu maar een piepklein koffertje mee. En als daar mijn schoenen, föhn, een toilettas en een outfitje in zit, is het vol.
Voor handbagage is het dus passen en meten met kleine verpakkingen, maximaal 100 ml per stuk en één liter in totaal. Wat een zegen dus voor jou en je klanten wanneer je reisverpakkingen of starterkits in het assortiment hebt. Het is gemiste omzet wanneer je klant op de luchthaven cosmetica moet aanschaffen omdat het niet in de handbagage kan. Echter het is ook een onderbreking van het gebruik van jouw lijn met het resultaat wat je hebt opgebouwd. Je weet niet of het aangeschafte product dezelfde werking heeft of bijvoorbeeld minerale oliën bevat.
Je creëert dus goodwill om creatief mee te denken met je klanten. Kijk eens in je kasten en lades wat je nog hebt liggen. Vaak meer dan je denkt en vul het desgewenst aan met samples. Misschien heb je leuke toilettasjes of zelfs een strandtas. Sommige producten zijn ook 3 in 1. Micellair water bijvoorbeeld is gemakkelijker voor op reis dan cleanser, lotion en make-up remover. Wees niet bang dat je klant dit dan daarna altijd vervangt voor deze producten. De klant vindt het altijd leuk wanneer je meedenkt.
Mijn serum vervang ik op vakantie altijd door ampullen. Ik tel het aantal vakantiedagen en neem ook afgepast zogenaamde beautycapsules mee. Voorafgaand aan de vliegreis of autorit breng ik al een ampul met hyaluronzuur aan en tijdens de reis vul ik dit nog aan met een beautycap. Zo’n vochtvisje voorkomt een uitgedroogde huid door de lage luchtdruk in de cabine of airco in de auto. Een hydraterend masker is een super vervanger van nachtcrème en net als de ampullen en hyaluruncaps, een uitkomst ter voorkoming van de zogenaamde ’trekbek’.
Zelf ben ik tot de conclusie gekomen dat ik gewoon een grote koffer incheck. Te veel leuke producten om te gebruiken en uit te proberen op vakantie ;-).
Oh ja, én SPF in het vliegtuig. Zie tip #1.

#6 Op vakantie
Niet alleen je klanten, maar jijzelf hebt wellicht ook vakantieplannen. Heerlijk hoor, die rust heb je dik verdiend. Maar is de salon ook ‘op vakantie’ als jij niet aanwezig bent? Wanneer je geen personeel hebt die doorwerkt is je salon uiteraard gesloten voor behandelingen, maar is je salon online ook dicht?
Ook online kun je zichtbaar blijven. En eigenlijk is dat best interessant. Want is het jou ook opgevallen? Waar vroeger een tijdschrift of boek gelezen werd zie je nu gescrolld worden op de telefoon. Dat is in wachtkamers, in de trein, bus, en op luchthavens. Eeeh ja, zelfs in restaurants zitten de gasten op hun telefoons te wachten op het eten. Gezellig, ahum. De kans is in ieder geval dus zeer aannemelijk dat juist in de zomerperiode je bericht opvalt.
Om op vakantie echt je rust te kunnen pakken kun je wel minder frequent posten als je dat nu al dagelijks doet en zou je alvast het een en ander aan berichten kunnen voorbereiden. Het voordeel is dat het je op een andere manier laat nadenken over de inhoud. Je kunt nu namelijk niets verkopen. Niemand gaat tenslotte ook scrollen om te kopen. Inspireren in plaats van informeren, tips en humor.
Wanneer je je posts gaat voorbereiden, sla je deze vanzelf ergens op. Mijn tip; doe dit altijd. Zorg dat je een bestand hebt met de teksten, dan heb je er de volgende jare weer plezier van. Sommige posts zijn zeker voor herhaling vatbaar. Je verandert het iets en het kan zo weer geplaatst worden. Scheelt je veel tijd en de kans dat iemand zich het herinnert is minimaal. En indien wel, denk aan de kracht van herhaling.
Natuurlijk kun je op reis nog steeds berichten verzinnen, spontane posts zijn meestal het leukst. Uiteraard gaan de producten uit jouw assortiment mee op vakantie. Zet een product eens pontificaal op een brug, op het strand of in de handen van een standbeeld. Humor scoort altijd! Groeten uit …

#7 Zzp en een webshop
Sinds corona zijn de webshops als paddenstoelen uit de lucht geschoten. Niet elke webshop vind ik er kijkend als coach óf potentiele klant professioneel of mooi uitzien. Bij een webshop in de beautybranche verwacht ik dat anders. Echter belangrijker is of het voor jou als specialist een succes is? Is het de moeite om zelf een webshop te hebben? De verhalen die ik erover hoor zijn wisselend, maar ik ben erg benieuwd naar jouw mening erover. Vandaag uiteraard weer een tip die met de zomer te maken heeft.
Want, wat doe je met de webshop tijdens je vakantie? Als zzp’er zal je daar een oplossing voor moeten vinden. De webshop offline halen is geen goed plan. Grote kans namelijk dat je klant gaat zoeken naar een alternatief en bij een ander terecht komt. Bovendien is het niet aan te raden voor de zoekmachines. Alles wat je aan vindbaarheid hebt opgebouwd ben je kwijt en zal je weer van voren af aan moeten beginnen.
Er zijn webshops die tijdelijk niet leveren. Dan kun je wel je bestelling plaatsen, maar staat er een zin bij als: levertijd 3-5 dagen of 1 ot 2 weken. Om de klant tegemoet te komen wordt er dan een attentie of kortingsbon voor de volgende keer meegeleverd. Persoonlijk vind ik dit in deze tijd niet meer kunnen. We zijn gewoon verwend. Vandaag bestellen is morgen in huis. Dan is twee of drie dagen eigenlijk wel het maximum.
Een andere mogelijkheid is dat je iemand inschakelt. Net als de buurvrouw voor de kat of de plantjes komt, is het dan nu voor de webshop. Belangrijk om deze persoon tijdig in te werken. Op die manier wordt het precies zo verpakt en verzonden zoals jij dat wenst en je klanten gewend zijn. Deze optie komt ook van pas mocht je een keer ziek zijn.
Maak met de vervanger goede afspraken wanneer je contact hebt. Het is tenslotte vakantie. Noodgevallen of onvoorziene omstandigheden zijn een uitzondering. Zorg in ieder geval voor voldoende voorraad van je producten. Je wilt niet dat er ook nog besteld moet worden en het kan natuurlijk ook zijn dat jouw leverancier ook gesloten in verband met vakantie.
Heb je echt een grote webshop die goed draait, dan ben je zelf doorgaans ook al veel tijd kwijt aan inpakken, versturen en administratie. Overweeg dan eens om het uit handen te geven aan een externe partij. Het is dan geen tijdelijke oplossing voor vakantie maar voor altijd.
In elk geval is het een goed idee om je klant tijdig te informeren dat je op vakantie gaat en tot wanneer de bestellingen als gewoonlijk lopen. Dit eventueel met een actie of gratis verzending om klanten net dat extra zetje te geven. Dit kan prima in een nieuwsbrief. Om het op je website te vermelden raad ik je niet aan. Hier wordt op gegoogled en dieven gaan juist aan het werk als wij op vakantie zijn.
Succes en ik vind het zeker interessant om te horen hoe jouw webshop draait.

#8 Vakantiegeld
In de maand mei of juni krijg je als werknemer vakantiegeld uitgekeerd. Als ondernemer ben je hiervoor zelf verantwoordelijk, net als voor je salaris. Vele ondernemers maken niet hun gehele inkomen op, en hebben een buffer voor onverwachte uitgaven en eventueel ook voor de vakantie. Je kunt dit structureel doen door elke maand 8% van het salaris wat je jezelf betaalt apart te zetten.
Maar daar zeg je iets; salaris. In onze cultuur is het nog steeds een soort taboe om het over salaris en zelfs geld te hebben. En waarom eigenlijk? Geld is onmisbaar in onze maatschappij. Zonder geld komen we niet ver. Zonder geld zou jij ook geen klanten hebben, ook zij moeten jou betalen. Geld is energie. Zie geld als bloed. Het moet stromen. Zolang het in een oude sok zit heeft het geen waarde.
Het salaris wat je jezelf uitkeert is belangrijk. Nu is dat als ondernemer zijnde met wisselende inkomsten niet zo eenvoudig om daar een vast bedrag voor te reserveren.
Maar toch ga ik je vragen uit te zoeken wat je jezelf hebt uitbetaald vorig jaar. Was dit toch een vast maandelijks bedrag? Of heb je geen idee, want was het een greep uit de kassa? Kijk echt eens wat het gemiddelde van deze 12 maanden is en wat dan je salaris zou zijn. Ervaar, voel, dan wat dit met je doet. Als je in loondienst zou zijn, zou je er dan akkoord mee zijn? Zou je hiervoor dagelijks naar een baas willen?
Bovenstaande grafiek deel ik met je want het kan goed zijn dat je geen idee hebt wat de salarissen in loondienst zijn. Overigens zijn het in de grafiek bruto bedragen, er gaat dus nog wat af, maar er komt nog wel 8% vakantiegeld bij. Leg deze naast de verdiensten die jij jezelf hebt uitgekeerd. Dit is iets anders dan de omzet.
De grafiek is voor winkelmedewerkers op basis van 40 uur. Een winkelmedewerker neemt meestal geen werk mee naar huis. Dus wanneer jij denkt geen 40 uren te draaien, kom je er hoogstwaarschijnlijk toch aan door administratie, schoonmaak, inkoop, social media, training en voorbereiding.
Het kan zijn dat je ervan schrikt, dat je je realiseert dat je niet ver van het salaris van een winkel-medewerker zit bijvoorbeeld. Ik vind ook dat je als ondernemer met alle vakkennis die je hebt meer waard bent! We hebben een prachtig vak, misschien heb jij ook van je hobby je beroep gemaakt. Maar dit betekent nooit dat je er een minimumloon of minder op na hoeft te houden als ondernemer. Want we hebben naast vakantiegeld ook nog pensioen en ziektegeld.
Neem jezelf dus serieus in de verdiensten. Stel dit ook niet steeds uit. Het goede moment komt nooit, er is altijd wat. Meestal gaat er een gedeelte van de omzet naar je kostenplaatje.
Mijn tip is om hier jezelf in mee te nemen. De beste investering ben je zelf. Om jou draait het. Ken dus het verschil tussen investering en uitgave. Een investering levert geld op en een uitgave kost geld. Realiseer je in het vervolg bij elke betaling die je doet of het geld oplevert. Je gaat er anders instaan en dan wordt het steeds leuker.

#9 Groeten uit…
Klinkt het erg antiek als ik zeg dat we vroeger ansichtkaarten stuurden wanneer we op vakantie waren? Met mijn beste vriendin had ik zo’n bijzondere band dat we dan elke dag iets op de post deden om elkaar niet te missen. Bellen vanaf een vakantieadres was iets voor noodgevallen. Dat moest in een telefooncel of via een centrale. Sinds de komst van internet en mobiele telefoons ligt deze tijd ver achter ons. Dagelijks vliegen foto’s en berichtjes over en weer via whatsapp.
Whatsappen lijkt het nieuwe schrijven voor ons allemaal. Korte steno-achtige berichtjes, aangevuld met diverse emoji’s. We appen wat af en daarmee is schrijven voor social media of een nieuwsbrief ineens hele andere koek. Daar moet je bij nadenken want het moet wel inhoud hebben. Ik krijg van jullie beautyspecialisten dan ook regelmatig te horen dat het vinden van een onderwerp soms een opgave is. Een onderwerp dat aansluit bij de salon.
Wat je kan helpen is je intentie. De waarom van je post. Is dit om te verkopen of om je klant te helpen? Is dit vanuit je hoofd of vanuit je hart? Als helpen of inspireren je intentie is, is het al veel gemakkelijker dan wanneer je wilt verkopen of informeren. Houd er rekening mee dat niemand op social media scrollt of jouw nieuwsbrief opent met de intentie om te kopen. Dat doe jij nu ook niet.
Wanneer je de behoefte of het probleem van je klant kent heb je eigenlijk altijd een onderwerp. Als je je verbindt met je klant, net zoals met je beste vriendin, weet je hun vragen en komen de antwoorden als vanzelf. Welke frustraties en wensen heeft je klant? Wat zou haar helpen? Schrijf dit op. Door het uit te schrijven ga je de diepte in. Schrijven is eigenlijk het beantwoorden van vragen.
Verbinden lukt door je te verplaatsen in je doelgroep en deze zich zal herkennen in wat je schrijft. Dan wordt je missie herkent en zal men verder lezen en zullen je volgende berichten de aandacht hebben. Onbewust denkt een lezer altijd; is dit voor mij? Door je te verbinden en verplaatsen is het antwoord altijd ja.
Vertrouw erop dat jij ook kunt schrijven. Kijk niet af bij je concullega’s. Durf op jezelf te vertrouwen. Het is oefenen, oefenen. Net als een sport. Je wordt er steeds beter in. Schrijven is het voeren van een gesprek op papier. In deze tijd voornamelijk digitaal, maar een kaartje in de brievenbus scoort nog steeds.
Groeten uit het Westland!

#10 Vakantiekiekje
Wanneer we op vakantie zijn maken we veel foto’s. Waarom doen we dat eigenlijk vroeg ik me af? Wellicht omdat we op plekken komen waar we nooit eerder zijn geweest. Of dat we er in de vakantie beter en vrolijker uitzien? We willen ook bijzondere gebeurtenissen vastleggen. Momenten dat we genieten, al dan niet met anderen.
De foto’s willen we delen, echter zitten we daar nog zo op te wachten? Een paar vakantiekiekjes zijn leuk. Maar je herinnert je vast nog wel de dikke vakantiealbums van iemand waar je ‘verplicht’ doorheen moest. Wanneer je er zelf nog nooit was geweest zei het je niet zo veel en was je er eigenlijk snel klaar mee. Dus lang leve social media, geen dikke foto albums meer na de vakantie.
Wat kunnen we hiermee in onze branche? Het is interessant om de manier waarop we denken te analyseren. De manier waarop we denken bepaalt ons handelen.
Ons brein is best egoïstisch en denkt eerst voor zichzelf; ‘What’s in it for me?’ Daarom zoek je altijd eerst jezelf op de foto of iets wat je herkent. Dit gaat onbewust. Maar ben je ervan bewust dat je (toekomstige) klant hetzelfde gedrag vertoont wanneer ze naar jou luistert, je website bezoekt of door social media scrolt?
Je ‘scoort’ dus wanneer je de taal van je klant spreekt. Je zult geen foto’s hebben met je klant erop maar wel een situatie of probleem die de klant herkent. Dan heb je de aandacht. Je klant wil gehoord, gezien en zich begrepen voelen. Ze zal denken: “dit gaat over mij”.
We denken te ingewikkeld wanneer we een post moeten verzinnen. We zoeken het vaak te ver, maar dat is helemaal niet nodig. Breng de huis-tuin-en-keukenproblemen in beeld en schrijf dáár over. Dat is jouw core-business en zegt veel over jou en je salon.
Dat brengt mij ook naar mijn eigen fotoalbums. Ook ik heb meer foto’s van vakanties dan huis-tuin-en-keukenplaatjes. En dat is eigenlijk ontzettend jammer. Achteraf zijn de foto’s hoe je erbij zit in de woonkamer terwijl je met de kids en chips naar Netflix kijkt waardevoller dan die foto van dat restaurant in Frankrijk. Snap je het principe? We doen het vaak niet want dat vinden we te gewoon, maar juist dat zijn de meest waardevolle herinneringen en zeggen het meest over wie je bent, en hoe je leeft.
Welke foto maak jij vanavond thuis en wat wordt je volgende zakelijke post?

#11 Op de helft
De vakantieperiode leek nog ver van ons verwijderd toen ik in april mijn eerste zomertip aan het schrijven was. “Hoeveel tips heb je nog?”, vroeg Moniek, de hoofdredacteur mij een paar weken terug. In de online versie van De Beautyprofessional worden deze tips uitgebracht. Ik dacht, oh jee, misschien is het niks… Oei, daar had ik zelf even een belemmerende overtuiging te pakken! “Nou”, zei Moniek, “jouw bijdrage is het best gelezen item van de Beauty-Pro nieuwsbrief!” Wauw dames, wat ontzettend leuk! Dankjewel hiervoor en natuurlijk hoop ik dat ik jullie er ook nog eens mee heb kunnen inspireren en motiveren. Want… we zijn niet op de helft van de tips, dit is namelijk de laatste!
We zijn op de helft van het jaar. Het begin van 2022 startten we niet al te best, met een lockdown. Gelukkig konden we deze keer sneller open dan verwacht en hebben velen van jullie net voor kerst toch een manier gevonden om door te kunnen werken. We zijn ondernemers, dat betekent dat je nooit echt helemaal kunt afswitchen van je werk. Plan in de zomerperiode ook altijd een periode van reflectie en toekomst. Lees het niet alleen, maar schrijf het met pen en papier op. Dat klinkt schools, maar het enige wat werkt.
Eerst een terugblik op het afgelopen half jaar. Wie waren je klanten? Welke behandelingen worden er het meest geboekt? Welke producten gebruiken je klanten en interessant vaak; wat niet? Hoe vaak komen je klanten? Maar ook de vraag; welke waarde in euro’s vertegenwoordigt elke klant? Hier zie je namelijk goed het verschil tussen klanten die jouw producten gebruiken en een goede behandeling boeken ten opzichte van klanten die dat niet doen.
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in tijden dat minder gaat zou je het liefst helemaal niet in de cijfers duiken. Als kind kwam je ook liever met een 9 thuis dan met een 5. Welke cijfer op de schaal van 1-10 geef jij de omzet die uit je salon komt? Je salaris? En de winst die dan nog over is? Streef naar een vette 10. Mijn inzicht van de afgelopen jaren door het werken met vele salons is dat het dan niet alleen voor jou leuker wordt, want jij gaat meer omzetten en verdienen… maar ook voor je klanten. Zij krijgen een mooiere huid of ervaren nog meer ontspanning. Zo creëer je een win-win situatie.
Nu denk je misschien dat dit nog voor jou nog niet mogelijk is. Misschien heb je allerlei overtuigingen, zoals ‘nog niet zo lang een salon’, ‘gevestigd in een klein dorpje’ of ‘dat doen ze hier niet’. Ik heb het dan nog niet over je persoonlijke overtuigingen. Ons ego houdt ons het liefst klein en lui. Dat ego moet je regelmatig eens een hartig woordje toespreken. Ik deed dat ook toen mijn ego fluisterde dat de zomertips wellicht niet inspirerend genoeg waren.
Daarna blikken we vooruit naar het half jaar wat voor ons ligt. Dat start 1 juli, dus je meer of het anders wilt, raad ik je aan snel een strategie te maken hoe je het anders gaat aanpakken. Wacht niet tot september. Het lijkt nu nog ver weg, maar de praktijk wijst uit dat het derde kwartaal altijd zo voorbij is, juist door de vakantieperiode.
Ik wens je een zonnige, relaxte en succesvolle zomer toe.
Lieve groet,
Aletta de Rooij – Salon Coach