Gelukkig nieuwjaar!

Een gelukkig nieuwjaar is wat ik je wens. Een glazen bol waarin te zien is hoe het jaar gaat verlopen is een utopie en dat is maar goed ook. Geluk is niet vanzelfsprekend en soms ver te zoeken. Hoe ga je als ondernemer om met privéomstandigheden? The show must go on.

Kijkend naar bijvoorbeeld social media is het is mijn advies om vooral jezelf te zijn. De klant leert het liefst de persoon achter het bedrijf kennen. Als mens heb naast je expertstatus je persoonlijke binding en dat is van onschatbare waarde. Als bedrijf is het des te leuk én interessant om persoonlijk te communiceren in plaats van slechts zakelijk.

Dit houdt niet in dat je zakelijk je hele privéleven deelt. Af en toe een privépost is superleuk en vaak kun je dit ook zakelijk relateren. Nagenoeg iedereen is benieuwd naar ‘de waarom’ achter een bericht. Bij gedeelde berichten ben ik zelf ook altijd nieuwsgierig naar de reden waarom iemand het deelt. Het is van toegevoegde waarde en leest heel anders.

Maar wat als het even minder gaat? Privéomstandigheden dus. Dit post je niet zomaar en al helemaal niet op een zakelijke pagina. Vaak heb je ook te maken met privacy van anderen en spelen schaamte of angst een rol.

Ik hoor en lees behoorlijk wat verdrietige berichten van de mensen om me heen. Sterfgevallen, zieke kindjes, ongelukken, ouders waar het niet goed mee gaat enzovoorts. Het zijn eigenlijk ‘gewone’ dingen waar we als mens mee te maken kunnen krijgen.

Mijn grootste droom leek dit jaar uit te komen, weer gelukkig in de liefde. Ik was er nog niet aan toe het te delen op social media, maar ondertussen spatte mijn droom vlak voor de feestdagen als een zeepbel uit elkaar. De droom werd een nachtmerrie en heb de stekker uit de relatie getrokken.

Mijn jaar eindigt weer zoals het begon, alleen. Maar je bent nooit alleen, ik kon terugvallen op hele lieve mensen om me heen die mij letterlijk en figuurlijk hebben geholpen te ontsnappen uit een nare situatie. Je hoeft het niet alleen te doen is wat ik zakelijk vaak zeg en nu besef ik des te meer de waarde weer van deze woorden.

Zakelijk en privé gescheiden houden is niet altijd gemakkelijk. Maar moet het ook? Er is veel verschil tussen constant de vuile was buiten hangen en een stukje van jezelf blootgeven. Neem afstand van afstandelijkheid, het brengt je dichter bijelkaar. Nobody is perfect.
Zelf volg ik de middenweg. Ik ben zoveel mogelijk persoonlijk, schrijf altijd vanuit mezelf en soms ook over mezelf of eigen leven, geen fakebook of feestboek, voor zover gepast een open boek.

Mijn respect is groot voor de collega’s van wie ik wat minder fijne berichten voorbij heb zien komen of hun verhalen heb gehoord. Als ondernemer heb je zoveel bordjes hoog te houden. Als daar dan nog een bordje ‘omstandigheden’ bijkomt is dat loodzwaar.

Gelukkig nieuwjaar, de beste wensen. Het wordt wat nonchalant geschreven of gezegd. Niets is vanzelfsprekend, maar ik wens het jou vanuit het diepst van mijn hart.


Aletta de Rooij,
Businessinspirator &
Saloncoach Partners
in Crème