Huiswerk

Bij het horen van het woord huiswerk zullen de meesten niet staan te juichen. Goh, wat een hekel had ik eraan. Niks fijner dan excuses verzinnen om het uit te stellen.

Natuurlijk kwam er een onverwachte overhoring als je je huiswerk niet had gemaakt of geleerd. Tja, dan wenste je dat je het beter had voorbereid. Ik kon best goed leren, durfde het risico te nemen om last-minute in het schooljaar een sprint te trekken en toch over te gaan. Ik vond school een ramp omdat er zo veel verplichtingen waren, je MOEST altijd van alles.

In mijn jeugd speelden we altijd buiten. We hadden alle ruimte en beleefden avonturen met een hut en een vlot. Zonder me er toen van bewust te zijn geweest, is vrijheid hetgeen wat me het meest aanspreekt. Dit was de grootste reden om te kiezen voor het vak schoonheidsspecialiste, gewoon omdat ik daarmee voor mezelf kon beginnen, als ondernemer. Ik wilde zelf bepalen wat ik ging doen, met wie, wanneer en hoe.

Vanaf die tijd veranderde alles. Leren is feest. Mijn huis staat vol interessante studieboeken en elk jaar investeer ik in trainingen. Huiswerk? Geen probleem, alles draagt bij aan het succes van mijn bedrijf en ontwikkeling van mezelf.

Tot de komst van Corona. Toen veranderde huiswerk in thuiswerk. Corona is een aanslag op de vrijheid. Als ondernemer kan ik nog steeds bedenken of ik vrij ben of niet. Maar deze vrijheid voelde anders. Er moest niets, maar je mocht ook niets.

Van bovenaf werd bepaald wat wel en niet mag. En dit strookt niet bij ondernemers. Er staan ambtenaren boven ons die zich bemoeien met ons bedrijf en klanten. Ambtenaren zijn in mijn ogen mensen die qua denkvermogen het verst van ons afstaan. Zij kiezen zekerheid boven risico. Zij hebben hun huiswerk gemaakt voor een baan bij de overheid, lekker zeker.

Er overheerst wederom het gevoel van school, dat een ander voor je bepaalt. Ondernemingen liggen overhoop en er is paniekvoetbal. Frans, Duits, Scheikunde, Aardrijkskunde, Biologie, op school kregen we het op één dag met veel huiswerk. Waarom zoveel vakken? Pas je het nog steeds toe? Hetzelfde vindt plaats met webinars en trainingen. Zijn ze állemaal nodig? Waarom doe je het? Ik zie de verwarring bij vele specialisten, het voelt als de boot missen als je niet aanhaakt. Het nare gevoel van vroeger wanneer je je huiswerk niet had gemaakt.

Het ondernemerschap is niet de gemakkelijkste weg. Wij hebben geen 9 tot 5 baan en een 13e maand of vakantiegeld. Wij nemen het risico om met onze passie een inkomen te verdienen. We hebben een vak geleerd en een specialiteit gekozen. Daar blijf ik in geloven. Laat dit zien, maak dáár je huiswerk voor. Blijf bij jezelf, doe wat bij je past en laat je niet gek maken. Denk logisch na; waarom doe ik wat ik doe? Draagt het bij aan het succes van mijn onderneming? Wil ik hierin specialist zijn? Vertrouw op je gevoel en maak dáár het huiswerk voor.

“Het is mijn missie huidspecialisten te inspireren in het creëren van meer omzet, meer winst en meer succes.”

– Aletta de Rooij

Businessinspirator & Saloncoach