SCHOONHEID KOMT VANBINNEN

EEN BRILLETJE, FLAPOREN EN BEUGELS TEKENEN MIJN JEUGDJAREN. ALS JE HET ZO LEEST KRIJG JE BIJNA MEDELIJDEN EN UITERAARD BEN IK ER WEL EENS MEE ZIJN GEPEST, AL HERINNER IK MIJ TOCH EEN GELUKKIGE JEUGD.

Innerlijke en uiterlijke schoonheid, schoonheid komt vanbinnen. Is dit ook zo? Terwijl ik prachtige vrouwen coach, hoe kan het anders in ons vak, ervaar ik soms een soort schone schijn. Van binnen voelt het bij hen helemaal niet zo mooi, zijn ze beschadigd door de jaren heen.

Opvoeding, schooltijd, cultuur, kerk, familie… er zijn vele redenen waarom je je voelt zoals je voelt. Dit is het fundament voor beperkende overtuigingen. Wat geloof je over jezelf? ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben het niet waard’, ‘Wat zal een ander hiervan denken?’ zijn de bekendste groei belemmeraars.

Deze overtuigingen creëren niet alleen faalangst, maar ook straalangst. Hoe jammer is dat? Ook ik blonk uit in mezelf naar beneden halen. Een voorbeeld komt uit de tijd dat ik in de bouw werkte. Tijdens de zogenaamde crewbriefings voorafgaand aan een project zat ik met de hoge bazen aan de vergadertafel. Als ik dan wilde reageren ging er alleen maar door mijn hoofd “Wat weet ik er nu van? Ik ben maar schoonheidsspecialiste”. En daar ging weer een goed idee ten gronde. Faalangst, “ik ben niet goed genoeg”. Straalangst, het idee in het middelpunt te staan bezorgde me angstzweet, terwijl dit op hen niet zo overkwam.

Na zes leerzame jaren besloot ik mijn hart te volgen, terug in de beautybranche. Wat vanuit je hart komt, klopt altijd. Het geven van workshops en trainingen was de allerbeste remedie tegen onzekerheid. De ‘Gewoon-doen-mentaliteit’ won het van mijn faalangst, gewoon omdat je vanuit je passie werkt.

Het kort na elkaar verliezen van mijn bedrijf en huwelijk liet mijn zelfvertrouwen wederom wankelen. Ofschoon dit beiden buiten mijn zone van invloed lag waren de woorden ‘Je bent niet goed genoeg, je verdient het niet’, in eerste instantie lastig uit mijn systeem te krijgen.

In mijn jeugd werden de plastisch chirurg, de opticien en de orthodontist ingezet om de buitenkant te fatsoeneren. Mijn oren zijn gecorrigeerd, lenzen hebben de bril vervangen en mijn tanden hebben vele beugels doorstaan.

Echter ditmaal koos ik voor de binnenkant om aan mezelf te werken. Een coach en vele trainingen in binnen- en buitenland volgden. Al snel bewandelde ik het pad van persoonlijke ontwikkeling. Een koers die ik nog steeds volg en nog elke dag dankbaar voor ben. Wat dit me brengt is onbetaalbaar en creëerde de basis van Partners in Crème.

Schoonheid van binnen en van buiten. Met mijn beugelbekkie en brilletje had ik als kind niet kunnen bedenken dat ik in de beautybranche terecht zou komen. Huidspecialisten leren naast hun vaardigheden klanten aan te trekken vanuit het hart en identiteit, de binnenkant. En dan ook nog eens klanten voor een mooie huid, de buitenkant. Alles valt samen. Voor zowel de specialist, de klant als voor mij; de beste versie van onszelf!

“Het is mijn missie huidspecialisten te inspireren in het creëren van meer omzet, meer winst en meer succes.”

– Aletta de Rooij

Businessinspirator & Saloncoach