Vakantie

Wie keek er meer reikhalzend uit naar de laatste schooldag? De kinderen of ik als moeder? Vooral wanneer je in de regio woont waar de zomervakantie pas eind juli begint en het weer ook nog eens fantastisch is, is het afzien voordat de vakantie begint.

Tot de laatste vakantieregio behoren kent nog een nadeel: de kinderen zijn vrij tot en met de eerste week van september. Ik herinner me dat wanneer zij dan pas weer naar school gaan, ik met van alles achterloop, vaak tot aan de herfstvakantie. Er is geen rustige opstartperiode. Het is meteen weer volop aan het werk, het halen en brengen naar sportclubs en een agenda vol met trainingen en andere sociale activiteiten.

Vakantie betekent rust. Er is echter een groot verschil tussen vakantie als werknemer of als ondernemer. Het is nooit mogelijk om als ondernemer volledig de deur achter je dicht te trekken. Zelf gebruik ik de zomerperiode als een tijd voor reflectie. Dit betekent terugblikken en vooruitkijken, maar ook anticiperen op de toekomst.

Even afstand nemen van je bedrijf geeft namelijk inzicht en ruimte voor ontwikkeling.

Als ondernemer heb ik ontdekt wat het betekent voor je bedrijf om op tijd na te denken hoe ik het laatste kwartaal het verschil kan maken. De periode van rust en bezinning biedt namelijk een unieke kans om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen door iets te veranderen of te leren.

Door bewust de tijd te nemen om terug te kijken op voorgaande maanden en te evalueren wat wel en niet heeft gewerkt, krijg je waardevolle inzichten. Wat heeft gewerkt en wat kan beter? In rust kom je tot een diepere laag en daar komen de beste ideeën uit. Na de vakantie is het weer ‘business as usual’ en de insteek is juist dat je het anders wilt.

Wanneer je het succes kan visualiseren heb je eigenlijk de eerste helft van je doel al behaald. Pas vervolgens de koers verder aan waar nodig. Het is fijn om je te laten inspireren en nieuwe ideeën op te doen. Je hebt nu de tijd om te lezen, te leren en jezelf te ontwikkelen. Een studieboek, training of cursus in de zomervakantie heeft bij mij altijd goed gewerkt en zorgde ervoor dat ik het laatste kwartaal dan ook met een voorsprong, rust in mijn hoofd en meer plezier van start ging, ook al was dat pas in september.

Het nieuwe schooljaar met blanco schriftjes beginnen werkt als student goed. Het geeft energie en discipline om netjes te blijven schrijven. Als ondernemer daarentegen, wil je ook een goed gevulde agenda met ideale klanten. Als je nog niet zover bent, heb je de juiste tools nodig om dit te kunnen realiseren. Het is belangrijk om na te denken over jouw salon en de nodige acties te ondernemen. Hierdoor creëer je niet alleen een mooi laatste kwartaal, maar zet je ook de toon voor het komende jaar. Ik wens je een heerlijke vakantie en maak van je zomer een springplank naar succes!

“Het is mijn missie huidspecialisten te inspireren in het creëren van meer omzet, meer winst en meer succes.”

– Aletta de Rooij

Businessinspirator & Saloncoach