Wat geloof jij?

“Begin nooit over het geloof”. Een uitspraak die ik als kind regelmatig hoorde.

De meeste oorlogen zijn ontstaan door het verschil van mening over het geloof”. En hoe waar is dat, want je ziet nu hoe de gemoederen hoog opspelen over het geloof. Het geloof in Sinterklaas. En dan met name de rol van Zwarte Piet.
December, de maand van Sint en Kerst. De Kerstdagen hebben hun oorsprong in het geloof en ook hierin ‘rommelt’ het. Naast Roetveegpieten moeten we ook al spreken over decemberbomen in plaats van kerstbomen.

Ik houd me ver van deze discussies af. Ik heb destijds niet kunnen bedenken hoe waar de uitspraak van thuis ooit zou zijn. Feit is dat wij het als beautyspecialisten in de decembermaand enorm druk hebben. Onze klanten willen om welke reden dan ook ‘mooi’ aan de kerstdis of keukentafel zitten en doen elkaar een plezier met cadeaus uit onze salons.
Ik geloof dat het niet uitmaakt wat je gelooft en óf je gelooft, wij als ondernemers kunnen de december-omzet goed gebruiken.

Van een klant in mijn coachtraject kreeg ik in de maand oktober de uitspraak: “Voor mij is het nu elke maand december”. En dat is niet omdat de pepernoten al in de winkel liggen of omdat ze elke avond knus de kaarsen aansteekt. Nee, het is dat ze nu maandelijks een kerstomzet draait, zelfs afgelopen zomer. Dit is ontstaan door het geloof. Het geloof en vertrouwen in haarzelf.

Ik ontmoette haar op een masterclass. Ze is het prototype schoonheidsspecialist. Zelf een slechte huid gehad en enorm opgeknapt. Een schat van een meid, warm, lief, sociaal, gezellig, vakkundig, leergierig en ik kan nog veel meer opnoemen. Het enige wat ontbrak was het geloof in haarzelf, het gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hierdoor werkte ze ver onder de prijs met haar behandelingen en was het verkopen een uitdaging. Ze hield zichzelf klein, bleef onzichtbaar en remde hiermee de groei van haar salon.

Hierin is zij niet de enige. Niet de enige schoonheidsspecialist, niet de enige ondernemer, maar ook niet de enige persoon. Wist je dat veel van de mensen om je heen niet geloven in zichzelf? Vaak uit angst, bang om te falen, afkeuring van anderen enzovoorts.
En hoe jammer is dat? Hoeveel talent blijft hierdoor liggen? Hoeveel moois blijft er op de plank liggen?

Zonder Thomas Edison zaten we misschien nog steeds met kaarsen aan. Wel het decembergevoel, maar we kunnen ons een leven zonder lamp niet meer voorstellen. De gloeilamp was er niet in één dag, daar zijn ontelbare mislukkingen aan vooraf gegaan. Gelukkig had Edison geen faalangst. En ik zeg niet dat we allemaal uitvinders hoeven te zijn, maar meer zelfvertrouwen en eigenwaarde zou niet enkel onszelf goed doen, maar ook de mensen om ons heen.

Passie, enthousiasme, een stralende persoonlijkheid en charisma, allemaal kenmerken van het geloof. Het is heerlijk naar zo iemand te kijken en te luisteren.
Dit kun je ontwikkelen. Het zal je zelfvertrouwen verhogen om doelen te bereiken. Je doel voor volgend jaar en voor de jaren die nog komen. Geloof erin!


Aletta de Rooij,
Businessinspirator &
Saloncoach Partners
in Crème